Grafisk ordbok

Grafiska termer

och dess betydelse

En del ord och termer stöter man ofta på när man beställer grafiskt material eller trycksaker. Som beställare är det inte lätt att känna till branschtermer (och man ska inte behöva det heller). Jag har sammanställt förklaringar av de vanligast förekommande uttrycken som en liten guide i de fall det kan behövas. Är det något utryck som saknas eller behöver vidare förklaring? Hör av dig så kompletterar jag! Det finns alltid utrymme för förbättring.

c

cmyk

den färgrymd som används vid fyrfärgstryck och utskrift. CMYK innebär att alla olika färger skapas genom att i olika proportioner blanda enbart FYRA färger som är Cyan (kan beskrivas som turkosblå), Magenta (ceriserosa), Yellow (gul) och Keycolor (svart). (Skärmar använder i sin tur ett annat system, en annan färgrymd kallad RGB, men det är en annan diskussion som man kan dyka väldigt djupt i; skillnader mellan färg på skärmar och i tryck/utskrift. Färghantering är lite av en vetenskap men i grova drag kan man säga att man inte kan förvänta sig att den färg man ser på en skärm kommer se likadan ut när man får den på papper.)

D

Dekorfärg

färdigblandad tryckfärg, t.ex. PMS (Pantone Matching System), som består av massor av unika färger med specifika färgkoder som ofta ger större kontroll över hur exakt en färg kommer att bli än vid fyrfärgstryck

F

Format

Storlek på till exempel trycksak, specificerat i millimeter, bredd x höjd

Frilägga

när man isolerar eller ”digitalt klipper ut” ett objekt eller en del av en bild och tar bort bakgrunden

Fyrfärg/fyrfärgstryck

se förklaringen av CMYK

g

gemener

vad man vardagligt kallar ”små bokstäver” (där VERSALER är vad som kallas ”stora bokstäver”)

i

inlaga

alla sidor en trycksak består av innanför omslaget

o

omslag

pärmen runt en trycksak

Opacitet

genomskinlighet, där 0% är helt transparent/genomskinlig och 100% helt solid/ogenomskinlig

p

pantone-färg

färdigblandad tryckfärg (även kallat dekorfärg). Ett färgsystem som heter Pantone Matching System (förkortas PMS) som består av massor av unika färger med specifika färgkoder som ofta ger större kontroll över hur exakt en färg kommer att bli än vid fyrfärgstryck

PMS (PANTONE MATCHING SYSTEM)

se förklaringen av Pantone-färg

processfärg

se förklaringen av CMYK

u

upplaga

antal exemplar av t.ex. trycksak

Upplösning

ett värde som berättar hur många pixlar en bild består av när bilden är i en specifik storlek. Fler pixlar per yta = högre upplösning = bättre kvalitet. Material som ska tryckas kräver högre upplösning än material som ska visas på skärmar (på t.ex. hemsidor), därav bör man ha separata versioner av samma bild om den ska publiceras både i tryck och på webben. När en bild är lågupplöst (den har för få pixlar för specifik storlek och medium) så ser man pixlarna som bilden är uppbyggd av som små fyrkanter. Har bilden ”rätt” upplösning ska man inte se pixlarna med blotta ögat.

utfall

när en yta (med färg eller bild) eller annat grafiskt element (t.ex. linje eller bakgrundsmönster) ska nå ända ut till en trycksaks kant ska man låta den sträcka sig ett par millimeter extra utanför dokumentets yta (detta är för att säkerställa att där inte blir en vit kant när trycksaken skärs till rätt format efter tryckning)

V

Versaler

vad man vardagligt kallar STORA BOKSTÄVER