Tips inför beställning av trycksaker och grafisk design

Bilder och upphovsrätt

Det finns många härliga bilder på nätet. Njut och inspireras men plocka inte bara bilder du hittar på hemsidor, instagram eller pinterest etc. för att använda i eget material. Dels kan det vara olagligt p.g.a. upphovsrättsliga skäl och dels får du troligtvis inte rätt kvalitet för just ditt ändamål. (Det är OK att använda bilder från nätet för inspiration så länge man inte publicerar dem.)

Däremot finns det en hel uppsjö av bildbanker där man både kan köpa och till viss del även ladda ner gratis foton, glöm bara inte att läsa licensinformationen.

För bildbanks-tips, titta in på t.ex. Unsplash

”glöm inte att kontrollera licensinformation innan du använder bilder som inte är dina egna.”

Filformat

Filformat bör anpassas efter användningsområde, det är till viss del en avvägning som får göras från gång till gång men generellt kan man tänka på följande:

för webben

  • Foto: jpg/jpeg eller png
  • Logotype/illustration: png

för trycksakeR

  • Foto: tif/tiff, psd eller eps
  • Logotype/illustration: ai, eps eller pdf

Word kan användas för att skicka text som ska bearbetas vidare.

Jag hjälper till med att spara din original-fil i rätt format, storlek och färgrymd till det tänkta användningsområdet, det enda som krävs är att den från början har tillräckligt hög kvalitet och det kollar jag upp innan vi sätter igång.

Bildkvalitet

Bilder som är optimerade för webben har oftast inte tillräckligt bra kvalitet för att användas i tryck. Så även om du skulle vilja använda en bild från din egen hemsida till en trycksak är det alltid det fungerar. Är du tveksam hjälper jag gärna till med att kolla om upplösning/storlek räcker till för tilltänkt trycksak. Du kan läsa mer om vad begreppet upplösning innebär på sidan ”Grafisk Ordbok”.

SKAPA EN RUBRIK TILL VARJE AVSNITT NÄR DU ska SKICKA TEXTer

behöver du fler tips om grafisk design eller någon annan hjälp?

Jag är bara ett mail bort, hör av dig!