Tips inför beställning av trycksaker och digital design

Bilder och upphovsrätt

Plocka inte bilder från webben, dels kan det vara olagligt p.g.a. upphovsrättsliga skäl och dels får du troligtvis inte rätt kvalitet för just ditt ändamål. Däremot finns det en hel uppsjö av bildbanker där man både kan köpa och till viss del ladda ner gratis foton, glöm bara inte att läsa licensinformationen. Däremot är det OK att använda bilder från nätet för inspiration så länge man inte publicerar dem.

”glöm inte att kolla licensinformation innan du använder bilder som inte är dina egna.”

Filformat

Filformat bör anpassas efter användningsområde, det är till viss del en avvägning som får göras från gång till gång men generellt kan man tänka på följande:

för publicering på webben
  • Foton – jpg/jpeg eller png
  • Logotyper & illustrationer – png
för publicering i trycksaker/utskrifter
  • Foton – tif/tiff, psd eller eps
  • Logotyper & illustrationer – ai, eps eller pdf

Word kan man använda för att skicka text som ska bearbetas vidare.

Jag hjälper till med att spara din original-fil i rätt format, storlek och färgrymd till det tänkta användningsområdet, det enda som krävs är att den från början har tillräckligt hög kvalitet och det kollar jag upp innan vi sätter igång.

Bildkvalitet

Bilder som är optimerade för webben har oftast inte tillräckligt bra kvalitet för att användas i tryck. Så även om du skulle vilja använda en bild från din egen hemsida till en trycksak är det inte säkert att det fungerar. Är du tveksam hjälper jag gärna till med att kolla om upplösning/storlek räcker till för eventuell trycksak. Du kan läsa mer om vad begreppet upplösning innebär på sidan ”Grafisk Ordbok”.

SKAPA EN RUBRIK TILL VARJE AVSNITT NÄR DU SKICKAR TEXT-MANUS​

ÄR DET NÅGOT DU KÄNNER DIG OSÄKER PÅ ELLER BEHÖVER HJÄLP MED?​

Det är precis det jag finns här för, hör av dig!